Suomalainen blogosfääri (voi herranenaika sentään) on omituinen paikka. Loppujenlopuksi suhteellisen pieni määrä taviksia kirjoittaa helvetin huonosti asioista, jotka joko eivät kiinnosta ketään tai jotka ovat jo käsitelty paremmin jossain muualla. Aika ajoin jostain käsittämättömästä syystä käy niin, että taviksen blogista tulee suosittu ihan aikuisten oikeasti. Tämä tarkoittaa, että sitä muitten blogosfäärissä rinkirunkkailevien tavisten lisäksi seuraa epämääräisen säännöllisesti joukko taviksia blogosfäärin ulkopuolelta.

Yksi esimerkki tälläisestä blogista on Pinseri. Pinseri on SAMIN ja RIITAN blogi. SAMI ja RIITTA ovat BLOGGAAJIA blogosfäärissä (heillä on siis blogi). SAMI ja RIITTA ovat NAIMISISSA. SAMILLA ja RIITALLA on KOIRA (arvatkaa millainen!). SAMI tykkää TIETOKONEISTA ja TEKNIIKASTA. SAMILLA ja RIITALLA on MIELIPITEITÄ ASIOISTA (RIITTA kuuluu ihan VIHREISIIN. Siitä tietää että RIITAN mielipiteet ovat hyviä ja että RIITTA ei ole ihan tavallinen keski-ikäinen nainen). SAMI ja RIITTA ovat ihan tavallisia ja melko tyypillisiä keskiluokkaisia ja -ikäisiä suomalaisia. Ja jostain helvetin syystä kaikki mitä SAMI ja RIITTA kirjoittavat kiinostaa aivan jumalattoman montaa suomalaista internetin käyttäjää. Lukijoita on ihan useammansataa viikossa!

Pinseri käsittelee vähän mitä SAMILLE ja RIITALLE sattuu tulemaan mieleen, eli ei oikeastaan juuri yhtään mitään. Välillä SAMI kirjoittaa postauksen jossa on koirankuva. Joskus RIITTAA harmittaa kun Elisa on epäreilu ja muutenkin tuhma yritys hyi hyi. Joskus RIITTA kierrättää meemin. Ei mitään erikoista, ei mitään hauskaa, ei mitään tärkeää, ei mitään, mikä kiinnostaisi ketään. SAMI sai sakot. Kamala paikka.

Ainoa keksimäni syy SAMIN ja RIITAN suunnattomaan suosioon on, että SAMI ja RIITTA ovat yhdessä jonkinlainen uuden blogosfääriajan Petteri Järvinen. Kun pitää tarpeeksi kauan meteliä itsestään (ja vielä internetissä herranjestas!) ja silloin tällöin sanoo jotain joka ei ole ihan suoraan perseestä reväistyä, pääsee, jos ei nyt ihan gurun, niin ainakin jonkinlaisen pienemmän sortin tietäjän asemaan. Sitten voikin olla olematta mitään mieltä esimerkiksi kansalaisjournalismista.

Pinseri on blogi, joka voisi periaatteessa olla kenen tahansa kirjoittama. Lähes kuka hyvänsä pystyy kirjoittamaan päivästään, ottamaan koirastaan kuvan, tekemään kiertokirjekyselyn (blogosfäärikielellä meemi) tai linkkaamaan b3taan kerran-pari kuukaudessa. Joku muu kuin SAMI tai RIITTA ehkä osaisi ehkä tehdä sen jopa siten, ettei vaikuttaisi keski-ikäiseltä suomalaiselta, jolla on keski-ikäisen suomalaisen arvot, keski-ikäisen suomalaisen huolet ja keski-ikäisen suomalaisen maailmankuva.

Pinserin kirjoitukset ovat kuin yliopistolla ensimmäistä vuotta opiskelevien tyttöjen keskustelu kolmen punaviinilasin jälkeen. Ensin ollaan kovasti olevinaan jotain mieltä, mutta ei herrantuutelis sentään ketään saa missään nimessä loukata. Jos joku vahingossa loukkaantuu, niin pyydellään kovasti anteeksi ja pidetään huolta että ollaan sit vielä kavereita hei ku en mä oikeest niinku tarkottanu sillee. Täysin neutraalia, mitäänsanomatonta ja ketään ei kiinnosta pätkän vertaa.

Ei tietenkään pidä unohtaa, että SAMI on myös tehnyt blogilistan jossa on listattuna suomalaiset blogit. Tämä on niin suuri tietotekninen ihme, että joku firma ihan osti sen. SAMI on siis TÄRKEÄ HENKILÖ blogosfäärissä ja internetissä. SAMI surffaa tietoyhteiskunnan aallonharjalla kuin keski-ikäinen tekniikan Mick Fanning ja on merkittävä vaikuttaja. Siksi on kiinnostavaa, mitä mieltä SAMI on esimerkiksi säästä.